Kaikki alkoi vuonna 1921 ensimmäisellä porraskytkimellä

jonka yrityksen perustaja Paul Schwenk kehitti, jotta valo ei pala portaikossa jatkuvasti. Sen myötä syntyi Thebenin ensimmäinen energiansäästötuote, joka johti 1930 suositun porrasautomaatin ELPAn kehittämiseen.

Siitä lähtien nimen ympärillä on kulkenut paljon huhuja: Onko nimi syntynyt hänen lastensa etunimien ensimmäisistä kirjaimista Ellen ja Paul? Vai onko se lyhenne saksankielisistä sanoista ”Elektrischer Pendel-Automat”, sähköinen heiluriautomaatti? Olipa nimen alkuperä mikä tahansa: ELPA on tullut synonyymi korkealaatuisille Porrasvaloajastimelle ja se on vielä tänäkin päivänä tärkeä tuote.

”Käytä aikaa hyvin, se menee nopeasti!”

Tämän lauseen Goethen ”Faustista” Paul Schwenk antoi kiinnittää vuonna 1928 Stuttgartin Reinburgstrasselle 103 rakennetun uuden yritysrakennuksen eteisaulan seinään. Siellä 30 työntekijää valmisti viidessä kerroksessa porrasvaloautomaatteja ja aikakytkimiä. Paul Schwenk syventyi energiaa säästävän portaikkovalaistuksen ideaan jo mestarinäytteessään vuonna 1917. Tällöin hän kehitti ”3 minuutin porrasvalokytkimen portaikon valaisimelle”. 1930 oltiin jo niin pitkällä, että ensimmäistä heilurilla ja elohopeaputkikontaktilla varustettua porrasautomaattia valmistettiin sarjatuotantona. Tästä alkoi uskomaton menestystarina. Yli 30 miljoonalla myydyllä laitteella ELPA on yhtä kuin Porrasvalon ajastin.

Siirtyminen Haigerlochiin

Paul Schwenk oli vakaumuksellinen demokraatti ja suhtautui kriittisesti Kolmanteen valtakuntaan. Stuttgartin Gestapoa paeten hän etsi itselleen sopivan talon maalta. Se löytyi Haigerlochista. Entinen ravintola Rose muuttui laajamittaisten muutosrakennustöiden jälkeen yritysrakennukseksi. Paul Schwenkin kuoleman 1944 ja vuoden 1948 valuuttareformin jälkeen hänen poikansa Paul Eberhard Schwenk aloitti yrityksen jälleenrakentamisen. Perheyritys alkoi taas pian kukoistaa. Saatiin tilauksia ja uskollisen henkilöstön rinnalle tuli uusia työntekijöitä kuten myöhempi toiminnanjohtaja Werner Herl.

Rosen talo muuttui vähitellen ahtaaksi ja Hohenbergerstrassella aloitettiin uudisrakennustyöt. Uuteen rakennukseen muutti ensin osien valmistus (meistämö, poraamo ja sorvaamo) ja rakennuksen laajentamisen jälkeen muut tuotantoalueet siirtyivät myös sinne. 1970 mennessä kaikki Thebenin työntekijät olivat taas suuressa uudenaikaisessa rakennuksessa Hohenbergstrassella.

Historia 1961 Theben kasvi-ilta 1
Historia 1964 Tuotanto
Historia 1971 Tuotanto
Historia 1984 Tuotanto 4
Historia 1984 Tuotanto 5

Historia 1971 Tuotanto

Menestyvä perheyritys yhdistää perinteen ja innovaation parhaat puolet. Perustajaperheiden Herlin ja Schwenkin jo lähes 100-vuotinen perinne on innovatiivisten, energiatehokkuuteen ja mukavuuteen liittyvien tuotteiden kehittäminen. Katsaus tähän mennessä kehitettyihin innovaatioihin ja patentteihin:

Pistorasia-ajastin theben timer 26

1977 Theben haki patentin "kierrettäville kytkinlevyille". Ne mahdollistavat yhä edelleen päivä- ja viikko-ohjelman välittömän vaihtokytkennän analogisissa aikakytkimissä ja kellotermostaateissa kuten RAMSES 782. Samana vuonna haettiin patentti "pistorasiaan liitettävälle ajastimelle", jota on tällä välin myyty jo 30 miljoonaa kappaletta.

 

Digitaalinen aikakytkin TERMINA 1000

TERMINA 1000 oli vuonna 1983 Thebenin ensimmäinen digitaalinen aikakytkin: 2,2 kiloa high-techia kätkeytyy 257 x 128 mm kokoiseen valkoiseen rasiaan. Digitaaliset aikakytkimet muuttuivat kuitenkin nopeasti pienemmiksi. Vain 35 mm levyisessä TR 611 aikakytkimessä on kuusi käyttönappia ja se on erittäin helppokäyttöinen.

Huonetermostaatti RAMSES 797

Vuodesta 1995 Theben on KNXX Associationin jäsen ja työskentelee yhdessä muiden johtavien valmistajien kanssa tehdäkseen KNX-järjestelmästä maailmanlaajuisen standardin. 1984 tuotiin markkinoille digitaalinen kellotermostaatti RAMSES 797. Omana aikanaan innovatiivisella puhelinetäohjauksella se mahdollisti lämmityksen kytkemisen päälle kiinteän puhelinliitännän kautta, energian säästämisen ja silti lämpimään kotiin palaamisen.

Asumismukavuuden ohjauslaite LUXOR

Vuonna 2005 kehitimme LUXORin, joka on ensimmäinen asumismukavuutta parantava ohjausjärjestelmä. LUXOR "ohjelmoitiin" toimilaitteesta ruuvitaltalla. Yksi sen suurimmista eduista oli ja on helppo asennus. Tähän ominaisuuteen kiinnitettiin ensisijaista huomiota myös sen pienessä seuraajassa LUXORlivingissä vuonna 2017.

Theben Haigerloch, tuotanto Madertal

Haigerlochista maailmaan

Perheyritys, jonka Paul Schwenk ja hänen vaimonsa Lydia panivat alulle 1921 Stuttgartissa, kehittyi maailmanlaajuiseksi, menestyväksi yritykseksi aikaohjauksen, valaistuksen ja ilmastoinnin ohjauksen ja talotekniikan keskitetyn KNX-ohjauksen aloilla.

 • 1971: Perustettiin ensimmäinen ulkomainen myyntiyhtiö Ranskassa "Theben S.a.r.l.".

 • 1973: Tytäryrityksen PEZET GmbH perustamisella, joka erikoistui työkalu- ja muovitekniikkaan, laajennettiin Haigerlochin tuotantopaikan tuotantoa.

 • 1992: Perustetiin Mailandiin Italian myyntiä varten myyntiyhtiö "Theben S.r.l.".

 • 1996: Yritysostolla ja tytäryrityksen Timeguard Ltd. perustamisella Lontooseen Theben investoi myyntiin Iso-Britanniassa.

 • 2001: Myös OEM-ratkaisujen alueella toimintaa laajennettiin ja muodostettiin myyntiosasto "tts - theben technische systeme".

 • 2007: Yritysostolla High Technology Systems AG, Schweiz (HTS) – läsnäolotunnistimen keksijästä  – Theben (Sveitsi) AG:stä tuli Theben HTS AG.

 • 2008: Theben alkoi toimia älykkäiden kulutusmittareiden alalla ja on siten ensimmäinen ja ainoa yritys, joka voi tarjota PTB-A 50.7 hyväksynnän saaneen yhdyskäytävän.

 • 2010: Toimintaa Aasian markkinoilla laajennetaan huomattavasti ja Singaporessa avataan toimipiste.

 • 2013: Toimipisteen perustamisella Hollantiin vuonna 2013 laajennetaan läsnäoloa Hollannin markkinoilla.

 • 2017: Neljä yhdellä iskulla! Theben perustaa toimipisteet ja tytäryritykset Ruotsiin, Suomeen, Norjaan ja Australiaan.

 • 2019: Itävallalle perustetaan uusi haara läsnäolo- ja liiketunnistimien tuotealueelle.
 • 2020: Yhteisyritys GIC Theben Automation Private Ltd. Intiaan on perustettu "rakennusautomaatio".