Tulevaisuudenvarmaa asumismukavuutta KNX-kiinteistöautomaation avulla

Hiljattain Lahden alueelle rakennetussa kiinteistössä hyödynnettiin Thebenin tuotteita avoimessa KNX-kiinteistöautomaatiossa, jonka avulla saavutettiin energiatehokkaampaa asumismukavuutta.

Kiinteistön omistaja on kiinnostunut tekniikan hyödyntämisestä ohjauksissa, oli sitten kyse lämmityksestä, valaistuksesta tai muista kiinteistöohjausmahdollisuuksista. Koska kiinteistö on suuri, näimme KNX-järjestelmän varmimpana vaihtoehtona. KNX:ässä pystyttiiin yhdistämään eri ohjaukset toisiinsa, eikä kiinteistön suuruus ollut esteenä.

Tehtävä

→   Asiakas halusi rakentaa kiinteistön, jossa automatiikka näytellee isoa osaa rakennuksen ohjauksissa. Tärkeä lähtökohta ratkaisuun oli kyseisen kiinteistön etäohjattavuus. Lisäksi, kiinteistön erilaiset ohjaukset piti helposti olla integroitavissa toisiinsa, sekä yhdistettävissä kiinteistöllä sijaitseviin rakennuksiin. 

 

Ratkaisu

→ KNX-kiinteistöautomaatio valittiin, sillä avoimena järjestelmänä se mahdollistaa eri järjestelmien integroinnin toisiinsa sekä eri valmistajien komponenttien käytön. Ratkaisu mahdollistaa myös toivotun etäohjauksen.

Ohjaukset

Tontti ja sen rakennukset suuntautuvat etelään, mikä tekee kohteesta erittäin valoisan. Rakennuksissa on runsaasti lasipintoja jotka tuovat luonnonvalon lisäksi myös lämpöä sisätiloihin. Tästä syystä kiinnitimme mm. aurinkosuojaukseen erityisesti huomiota. Thebenin KNX-sääaseman avulla pystytään ohjaamaan moottoroituja verhoja lämpötilan sekä päivänvalon mukaan. Lisäksi sääasema mahdollistaa muita toimintoja kuten sateen-, tuulen- ja ulkovalaistuksenohjaukset. 

Kohteessa on kolme ryhmäkeskusta eri tiloissa, joista ohjaukset on rakennettu kyseessä oleviin rakennuksiin. Tämän johdosta ryhmäkeskukselle järjestelmään asennettiin KNX-linjayhdistimiä joiden avulla ohjaukset voidaan myös tehdä suoraan päärakennuksesta käsin. 

Kiinteistön valaistukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Kaikissa tiloissa on himmennettävä valaistus, joka mahdollistaa eri valaistusvoimakkuuksia halutun tilanteen mukaan. Tähän on valittu Thebenin tehokkaat LED-himmentimet, joilla saavutetaan välkkymätön himmentäminen. DALI-valaistuksenohjaus on mahdollista KNX DALI-Gatewayn avulla - tätä on hyödynnetty määrätyissä tiloissa ja asukas voi määritellä valaistuksen värisävyjä ja tilanteita oman mielen mukaan.

Valaistus ohjataan eri tiloissa iON-yhdistelmäpainikkeilla. iON-painikkeiden avulla voidaan mitata myös lämpötilaa. 
iON-painike on kaiken lisäksi myös kehyksetön ja tyylikäs vaihtoehto, joka muotoilultaan sopii saumattomasti kaikenlaisille pinnoille. Painikkeissa voidaan hyödyntää indikointivaloa, jotta ne löytyvät helposti myös pimeässä. 

Lämmitys on toteutettu vesikiertoisella lattialämmityksellä joiden ohjaamiseen on käytetty Theben HMG 6T KNX toimilaitteita, suoraan jakotukeilta.